Bruiloft Sittard Marjolein & Guy

Bloemen, de locatie, de trouwtaart, trouwkaarten, het eten, de bedankjes  en zelfs je trouwjurk zijn op de dag van je bruiloft geen verrassing meer. Het zijn allemaal zaken die je van te voren kiest én kunt zien, proeven en ruiken. Je weet precies wat je krijgt. En dat is fijn! Je hebt meestal maar één dag waarop je trouwt en dan wil je dat alles naar jouw zin is.

Hoe doe je dat dan met de foto’s? Die kun je niet van te voren zien. Die krijg je pas nadat alles geweest is. Dat is je herinnering aan die hele mooie dag.

Daarom dat ik je vandaag dé 7 stappen geef om een goede bruidsfotograaf te kiezen. Eentje die bij je past en die fotografeert zoals jij het wil!

 1. Start meteen met zoeken.

Weet je je trouwdatum en trouw je op een vrijdag of zaterdag? Begin dan nu je zoektocht naar jouw bruidsfotograaf. De goede bruidsfotografen zijn vaak het komende jaar al geboekt op deze favoriete dagen. Trouw je op een minder favoriete dag als de woensdag of zondag, dan heb je wellicht wat meer tijd om die goede fotograaf te pakken te krijgen. Maar anders, zou ik opschieten!

 1. Vraag je vrienden, familie.

Goede bruidsfotografen zijn makkelijk te vinden, maar is het ook de beste fotograaf voor jou? Daarom vraag je kennissen, vrienden en familie die pas getrouwd zijn naar hun ervaringen met hun bruidsfotograaf. En natuurlijk bekijk je dan ook het trouwalbum!

 1. Verkort je lijst.

Wanneer je een hele lijst hebt met bruidsfotografen, ga je ze onderzoeken. Je bekijkt hun website, hun portfolio en je gaat bekijken welke service ze leveren en of ze binnen budget passen. Blijf wel realistisch, als je een budget hebt dat lager ligt dan de gemiddelde prijs voor een goede bruidsfotograaf, dan zul je vaak minder kwaliteit en service krijgen.

Denk na over de volgende vragen:
Welke fotografen vind je het beste bij jou passen? Welke fotograaf denk jij dat die foto’s zal maken die jij wil hebben?

Op deze manier hou je nog maar een paar (een stuk of 3) fotografen over waarmee je de volgende stap gaat doen:

 1. Interview de bruidsfotograaf

Maak een afspraak met de fotograaf en bekijk bijvoorbeeld een trouwalbum. Liefst met foto’s zoals jij ze ook zou wensen. Vraag ook of je foto’s van recente bruiloften en ander werk mag zien.

Let daarbij op de volgende items:

 • Passen de foto’s bij wat jij voor jouw bruiloft in gedachte hebt?
 • Zien de gasten en het bruidspaar er natuurlijk uit op de foto?
 • Trekt de stijl van de foto’s je aan?
 • Heb je een klik met de fotograaf? Wanneer je voor een bepaalde fotograaf kiest, is hij/zij de hele dag aanwezig. Van aankleden tot in de late uurtjes. Dan is het wel belangrijk dat je het goed met je fotograaf kunt vinden.
 1. Onderzoek de professionaliteit van de bruidsfotograaf

Is de fotograaf een amateur of een echte professional? Zorg dat je positieve antwoorden krijgt op onderstaande vragen:

 • Gebruikt hij één camera met één lens of heeft hij meerdere lenzen?
  • bij voorkeur meer camera’s, en lenzen zodat er geen moment gemist wordt.
 • Werkt hij alleen of heeft hij een back-up?
  • Liefst met back-up, ingeval je fotograaf ziek wordt.
 • Hoeveel bruiloften heeft de fotograaf gefotografeerd?
  • Ervaring is belangrijk, hoe meer bruiloften er gefotografeerd zijn, hoe beter.
 • Heeft deze fotograaf al vaker op deze locatie gefotografeerd?
  • Het is beter wanneer de fotograaf al ervaring heeft met de locatie, maar vraag wanneer hij/zij er niet geweest is ook hoe ze zich voorbereiden op jou grote dag.
 • Wat zijn voor de fotograaf de belangrijkste momenten om foto’s te maken?
  • Komen de antwoorden overeen met jouw wensenlijst?
 1. Vraag naar de camera

Ook al ben je niet technisch, vraag naar de apparatuur van de fotograaf. Gebruikt hij 1 of 2 camera’s. Bij 2 camera’s is de fotograaf veel beter in staat de belangrijke momenten te pakken.

Vraag ook in welke mate de foto’s zullen worden bewerkt. Wanneer een fotograaf zegt dat hij niet gaat bewerken, kies dan NIET voor hem!

 1. Bepaal de kosten en teken een contract

Je bent misschien helemaal enthousiast over een bruidsfotograaf en wil deze meteen boeken. Rustig aan! Zorg voor open communicatie met je fotograaf. Je wil exact weten wat je kunt verwachten op jouw bruiloft. Zoals, komt degene waarmee je gesproken hebt, ook fotograferen? Komt er een tweede persoon bij? Hoe laat komt je fotograaf en tot wanneer blijft hij? Welke details worden gefotografeerd? En hoe ziet de gehele dag eruit? Maakt de fotograaf een album? Hoeveel foto’s krijg je?

Zorg dat al deze dingen vastliggen, hoe klein ook. Zorg voor een overzichtelijke tijdsplanning voor de fotograaf met tijden, locaties, telefoonnummers van belangrijke mensen.

Ook is het gebruikelijk dat er een contract getekend wordt, waar de algemene voorwaarden van de fotograaf beschreven worden. Lees deze door.

Met bovenstaande stappen ben jij op weg naar het kiezen van de juiste bruidsfotograaf voor jou! Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact met me op.

Anne Jannes
[email protected]