Iedereen maakt tegenwoordig foto’s met zijn of haar telefoon. Lekker snel en je hebt ‘m altijd bij je. Met deze zeven handige tips worden jouw foto’s nog beter.

Anne Jannes telefoonfotografie

1. Stel scherp

Natuurlijk wil je dat je foto scherp is. Dit bereik je het beste door rustig de tijd te nemen voor het maken van de foto. Sta stevig en zo stil mogelijk. Door op je scherm te tikken, stellen de meeste telefoons zichzelf scherp. Je ziet dan dat de lens zich aanpast en het onderwerp haarscherp wordt. En ook niet onbelangrijk: is het te donker? Gebruik je flits!

2.  Zoek het licht op

Maak je foto’s binnen en wil je liever geen gebruik maken van de flits? Zoek dan een raam op. Zo maakt de camera optimaal gebruik van het beschikbare licht dat naar binnen valt. Schijnt de zon? Dat is natuurlijk ideaal! De meeste mensen maken dan foto’s met de zon in hun rug. Zo is je onderwerp het beste verlicht. Maar ook foto’s die recht in de zon zijn gemaakt, geven vaak prachtige effecten. Een slim trucje is om de zon achter een onderdeel op de foto te ‘verstoppen’. Een tak bijvoorbeeld. Zo zie je de zonnestralen en komt er een prachtige gloed over je foto.

3.  Een ander standpunt

Meestal maak je foto’s op ooghoogte. Kies eens voor een speels effect en ga op je hurken zitten. De personen op je foto worden daardoor groter. Of maak een foto recht naar beneden voor een verrassende hoek. Kijk goed naar de omgeving van het onderwerp dat je op de foto wil. Is het interessant om alles erop te hebben? Zet een paar stappen dichterbij en ga voor een mooie close up.

4.  Compositie

Wat maakt een foto nou prettig om naar te kijken? Dat komt vaak door de compositie en de plek waar je onderwerp op de foto staat. Een handig hulpmiddel hiervoor is een raster. Dat zijn twee horizontale en twee verticale lijnen over je scherm. In je instellingen kun je dit aanzetten.

Het mooiste is als het belangrijkste onderwerp van je foto op een van de kruispunten van die lijnen staat. Zo wordt je foto dynamisch en sterk. Een foto waarbij het aandachtspunt in het midden staat, is meestal niet zo spannend.

5.  Hulpmiddelen

Er zijn heel wat handige hulpmiddelen te koop voor het maken van foto’s met je smartphone. Zo verbetert LED-licht bijvoorbeeld de kwaliteit van de foto’s die je maakt in een donkere omgeving. Met verschillende lensjes maak je betere of leukere foto’s. En een mini-tripod is een klein statief waardoor je met de zelfontspanner heel gemakkelijk foto’s kunt maken.

6.  Bewerken

De foto is gemaakt. Scherp, goed verlicht en een mooie compositie. Nu kan het bewerken beginnen. Er zijn tal van applicaties en programma’s waarmee je snel en gemakkelijk je foto’s net even iets meer power geeft. Zelf werk ik graag met Snapseed en Photoshop. Instagram heeft ook veel mogelijkheden om je foto te bewerken.

7.  Te veel zoom

Wat moet je vooral niet doen? Zoom nooit te veel in. Daardoor wordt je foto groezelig en al gauw onscherp. Je kunt beter een paar stappen dichterbij zetten. Alleen als je een dubbele camera hebt, kun je flink inzoomen. En bedenk: van die mislukte foto’s leer je het meest!

Veel plezier bij het maken van foto’s met je telefoon. Lekker veel oefenen en experimenteren!

Anne Jannes