‘Biologisch, suikervrij en seizoensgebonden’. Dat is volgens eigenaar Dimitra de beste omschrijving van haar restaurant Bijzonder aan de Luikerweg in Sint Pieter, een statige buitenwijk van Maastricht, op loopafstand van het centrum. De eetgelegenheid opende eind 2015 haar deuren en heeft in de loop der tijd een goede naam op weten te bouwen.

Glutenvrij

Bijzonder aan Bijzonder is vooral dat het  restaurant volledig biologisch is. Dat houdt onder meer in dat extra goed wordt nagedacht over de ingrediënten. Suiker bijvoorbeeld komt er bij Bijzonder niet in. De maaltijden zijn gegarandeerd glutenvrij en E-nummers zijn volstrekt taboe. Dimitra gaat er verder prat op dat niets in de keuken uit een pakje komt.

Voordat ze de zaak begon reisde ze de wereld rond om culinaire inspiratie op te doen. Aan de andere kant van de aardbol kwam Dimitra tot het inzicht dat koken, ook voor anderen, haar passie was. Ze ontdekte wat voeding die puur en natuurlijk is, kan doen, zowel voor het lichaam als voor de smaak.

Bewust

Bijzonder werkt met een heel gevarieerde kaart die voortdurend wisselt. Dat kan ook moeilijk anders, omdat de ingrediënten hoofdzakelijk worden betrokken van één en dezelfde biologische boer. Zijn assortiment bepaalt feitelijk wat er op het menu staat. Wanneer de ingrediënten voor een bepaald gerecht eenvoudigweg op zijn, wordt er iets nieuws bedacht.

Dimitra heeft er bewust voor gekozen om met hun restaurant in Sint Pieter te gaan zitten en niet in het centrum van de stad. ,,Een bewust concept, waar je ook bewust naartoe komt”, aldus Dimitra. ,,Je onthaast het stadsleven en komt even deze kant op.”

Sharing

Het concept is grotendeels gericht op sharing, wat inhoudt dat de gasten worden geacht het eten dat op tafel komt met elkaar te delen. De kaart bestaat grotendeels uit groentegerechten. Af en toe scharrelt er een kippetje voorbij en af en toe zwemt er een visje, al was het maar om, in de woorden van Dimitra, ook de bourgondische Maastrichtenaar volledig te kunnen plezieren.

Bekijk de openingstijden van Bijzonder op smakelijk.nl/maastricht/restaurant/bijzonder/

Auteur: Demi Janssen