Het in 1982 geopende Café Sjiek is zonder meer een van de grote culinaire instituten in de stad. Het is typisch zo’n zaak waar grote chefs op hun vrije dag naartoe gaan als ze eens een keertje ongedwongen willen genieten van simpele, maar uitstekend bereide gerechten. Al dan niet op aanraden van collega’s elders in het land, want Café Sjiek is in de culinaire wereld een begrip.

New York Times

De honderdduizenden lezers van de New York Times konden een paar jaar geleden vernemen dat hier ‘de lekkerste frieten ter wereld’ werden geserveerd. Als begeleider van het typisch Limburgse zoervleis, dat in Café Sjiek traditioneel wordt opgediend in een pannetje van Le Creuset.

Niet chique

Voor wie zich zou laten afschrikken door de naam: Sjiek betekent niet hetzelfde als het ‘Hollandse’ chique. Wanneer een Maastrichtenaar iets sjiek vindt, bedoelt hij dat het ‘mooi’, ‘leuk’ of ‘geweldig’ is. ‘Gezellig’ zou ook kunnen. En zelfs iets wat ‘lekker’ is komt in aanmerking om sjiek te worden bevonden.

Huiskamer

Het altijd gezellig drukke Café Sjiek – je kunt er niet reserveren en aanschuiven bij andere gasten geldt als vanzelfsprekend – oogt niet als een restaurant. Het is eerder een gezellige huiskamer, waar een dwarsdoorsnede van de Maastrichtse bevolking komt. Hoogleraren, studenten, kunstenaars en zakenmensen genieten er te midden van andere Maastrichtenaren met-de-smaakpapillen-op-de-goede-plaats, van de beste referenties uit de Franse en Limburgse keuken.

Café Sjiek voert een klassieke kaart waar menig restaurant jaloers op kan zijn. ’s Zomers is het heerlijk genieten op het grote buitenterras in het historische stadspark, dat op mooie avonden ook nog eens romantisch is verlicht.

Bekijk de openingstijden van Café Sjiek op smakelijk.nl/maastricht/restaurant/cafe-sjiek/

Auteur: Demi Janssen