Je kunt zonder overdrijving stellen dat Château Neercanne een van de beroemdste restaurants van Nederland is. Niet alleen staat het fraaie 17de eeuwse terrassenkasteel – pal op de grens tussen Nederland en België – al meer dan 60 jaar onafgebroken in de Michelingids (sinds 1986 onafgebroken met een ster): het is ook de plek die algemeen wordt gezien als het ‘geboortekaartje van de euro’.

Verdrag van Maastricht

Tijdens de Eurotop van 1991 – die uiteindelijk resulteerde in het later wereldberoemd geworden Verdrag van Maastricht – stond Château Neercanne internationaal in de spotlightsvanwege het staatsbanket dat koningin Beatrix er hield voor haar internationale gasten: de regeringsleiders van de toenmalige Europese Gemeenschap (onder wie Helmut Kohl en de Britse premier John Major) en de Franse president François Mitterrand.

Het vooraanstaande gezelschap werd op Château Neercanne onthaald op een befaamd geworden driegangenlunch (op een speciale manier bereide langoustines, gevolgd door een stukje fazantenborst en een bijzonder dessert met sinaasappel, een verwijzing naar het Huis van Oranje), bereid door chef-kok Hans Snijders, die er in 1980 begon en er nog altijd achter de pannen staat.

Stijlvol

Het zal geen verrassing zijn dat op deze plek klassiek gekookt wordt, in een stijlvolle entourage die op gasten al snel een onvergetelijke indruk maakt. De fraaie baroktuinen zijn verdeeld over vier niveaus, die alle beschermd zijn door Unesco. Het hoogste terras biedt een prachtig uitzicht over de baroktuinen en het schitterende Jekerdal.

Bib Gourmand

Behalve het klassieke à la carte restaurant maakt ook lunchrestaurant L’Auberge onderdeel uit van Château Neercanne. L’Auberge, sinds 2012 gewaardeerd met een Bib Gourmand in de Michelingids, staat bekend om zijn betaalbare kwaliteit. Bij mooi weer kan worden gegeten op het fraaie terras, dat een adembenemend uitzicht biedt op de omgeving.

Bekijk de openingstijden van Château Neercanne op smakelijk.nl/maastricht/restaurant/chateau-neercanne/

Auteur: Demi Janssen