Hoe bereid ik me voor op een foto-shoot?

Elke keer wanneer ik foto’s mag maken van mensen, dan komt deze vraag naar boven: “Hoe kan ik me voorbereiden?” En dat is een hele goeie en logische vraag.

Ten eerste is het de bedoeling dat jouw foto een hele tijd meegaat.

En ten tweede sta ik dan wel dagelijks achter de camera, jij staat niet dagelijks voor de camera.

Daarom geef ik je vandaag 5 praktische basistips om je voor te bereiden op een foto-shoot.

 1. Je haren
  Vrouwen: zijn je haren toe aan een knipbeurt? Zorg dat dit 2 weken voor de shoot gebeurd, dan hebben je haren de tijd om goed te zitten.
  Voor mannen: een frisse coupe kan een paar dagen voor de foto-shoot geknipt worden.
  Bedenk ook hoe je je haren wil hebben, opgestoken, los of geföhnd.
  Voor een portretfoto voor bv. LinkedIn kan opgestoken haar, zakelijker overkomen.
 2. Je kleding
  Zorg dat je verschillende sets bij je hebt. Gewassen en zeker gestreken, graag.
  Waarom laat je deze foto maken? Is het voor je LinkedIn profielfoto of voor je sollicitatie, kies daar passende kleding bij.
  Over het algemeen is het zo dat egale tinten beter overkomen dan prints, logo’s of teksten. Zakelijk gezien zijn donkere tinten vaak goed. Het is altijd goed om extra accessoires mee te nemen zoals sjaals, kettinkjes, oorbellen of stropdassen, strikken en pochet.
  Voor een groepsfoto is het goed om harmonie te behouden. Het hoeft niet perfect bij elkaar te passen, het is wel goed om voor gelijksoortige tinten te kiezen. Dan wordt iedereen gezien op de foto.
 3. Je make-up
  Draag je normaal geen make-up, dan raad ik je aan om nu wel een beetje make-up op te doen. Beetje lippengloss en mascara.
  Heb je net die dag een puistje (zul je altijd zien 😉 camoufleer deze dan met foundation.
  Draag je in het dagelijkse leven wel make-up, doe dan nu iets extra foundation, mascara en lippenstift. Liever niet iets dat glittert.
 4. Je gezichtshaar
  Mannen: heb je een baard of snor, zorg ervoor dat alle haren goed zitten, gebruik wax en knip de haren die niet willen blijven zitten eraf. Kijk ook even naar je wenkbrauwen. Heb je geen baard of snor, zorg er dan voor dat je goed geschoren bent. Heb je rode vlekjes van het scheren, verzorg dit met crème of talkpoeder.
  Vrouwen: verzorg je wenkbrauwen.
 5. Je nagels
  Ook bij zakelijke portretfoto’s kan het zijn dat je handen in beeld komen.
  Zorg voor verzorgde en schone nagels. Was ze met een borstel en smeer ze in met handcrème. Je handen zien er dan gezond uit. Als je dat niet gewend bent, start er dan een paar dagen voor de foto-shoot mee.
  Voor de vrouwen: lak je nagels eventueel in naturel tint.

Jouw volgende stap
Print deze 5 praktische stappen uit en laat ze je helpen bij jouw volgende foto-shoot.
Een foto-shoot is een ervaring. Jij besteedt tijd aan je uiterlijk en ik besteed er mijn tijd aan om je op je best op de foto te zetten. Niet alleen de foto zal een hele tijd meegaan, ook de ervaring die je opdoet bij de fotograaf telt mee.

En wanneer jij en ik goed voorbereid zijn, dan staat er niets meer in de weg om er een goede, fijne foto-shoot van te maken.

Anne Jannes Fotografie
info@annejannes.com