Workshop Lightroom

Ben jij op zoek naar een snelle manier van foto’s selecteren en bewerken? Vind je het lastig om je weg te vinden in je workflow en ben je wellicht het overzicht van jouw foto’s en fotomappen helemaal kwijt? Dan is deze workshop Lightroom deel 1 echt iets voor jou.

We beginnen met de basis van het programma. Je leert je bestanden uit te zoeken, en een selectie te maken. Daarna gaan we met de belangrijkste Lightroom gereedschappen werken. We zullen ook de verschillende secties in het programma behandelen zodat je bijvoorbeeld leert een contactsheet te maken.

Een voorbeeld van een gereedschap dat we gaan behandelen is het aanpassingspenseel. Dit gereedschap geeft je de mogelijkheid om selectief een gedeelte van een foto aan te kunnen passen. Ook leer je door middel van aanpassingen in de zogenaamde ontwikkelmodus een eigen stijl te ontwikkelen.

En Lightroom is niet alleen een programma om foto’s op een eenvoudige manier te bewerken, het is ook ontwikkeld om foto’s op een overzichtelijke manier te structureren op jouw computer. De fotomappen op jouw computer blijven behouden zoals je ze zelf hebt aangemaakt en worden binnen Lightroom in dezelfde structuur gebruikt. En vanzelfsprekend geeft Lightroom je direct goede kwaliteit voorvertoningen van de foto’s in de mappen. Iets wat met de Windows verkenner en de Apple finder nogal omslachtig is.

Mocht je de Photoshop workshops al gevolgd hebben en hetgeen je daar geleerd hebt willen toepassen op je foto’s? Ik laat je ook zien hoe je de foto’s na bewerking in Lightroom meteen kunt openen met Photoshop om zo nog efficiënter te werken. Zo kun je die 1000 vakantiefoto’s binnen enkele uurtjes klaar hebben om er een mooi fotoalbum van te maken.

Wat leer je allemaal tijdens deze workshop?

  • De basis van het programma Lightroom : we bespreken de tools, en hoe het programma in elkaar zit.
  • Leren werken met een gedegen mappenstructuur op je computer om zo het overzicht te houden van je foto’s en fotomappen.
  • Hoe importeer en exporteer je foto’s?
  • De ontwikkelmodus : Welke tools zijn er, en waarvoor gebruik je ze?
  • Hoe verwijder je rode ogen, en haal je puistjes weg, en hoe kun je een overbelichte foto, nog enigszins redden? Ik leer het jou.
  • We behandelen uitgebreid de bibliotheek om snel je foto’s terug te vinden en te categoriseren door gebruik van trefwoorden.
  • Je leert efficiënt selecteren van je bestanden en leert weggooien wat je niet meer nodig hebt. Zo bespaar je veel ruimte die je kunt gebruiken om nieuwe foto’s op te slaan!
  • We bewerken een portret met de tools in Lightroom.
  • We zorgen ervoor dat je standaard foto’s gaan spreken, en dat je een eigen stijl kunt toepassen in je foto’s.
  • Een koppeling maken tussen Lightroom en Photoshop zodat je deze 2 programma’s goed met elkaar kunt laten werken.